#ikanmasammanis

294 posts

Loading...
One more dish..kali ni ikan plak..my favourite kalau makan kat kedaiπŸ˜‹πŸ˜‹ . . [Ikan Masam Manis] Kalau kat umah dah abis sos tomato, boleh try cara niπŸ€—πŸ˜ . Bahan-bahan . . Ikan: 2 keping ikan fillet potong kecil dlm 1inch 1 sudu kecil Serbuk kunyit @adabi_consumer Lada hitam / lada putih 1 biji telur Serbuk ayam goreng @adabi_consumer secukupnya . Kuah masam manis: . Sayur : 1 terung & 1 lobak merah potong dadu 3 ulas bawang putih cincang 2 cm halia cincang 1 biji bawang besar potong dadu 2 sudu besar sos cili @adabi_consumer 2 sudu besar sos tiram @adabi_consumer 2 sudu kecil asam jawa @adabi_consumer ( campur dgn air) 2 sudu besar gula . Cara-cara Ikan digaul dgn lada hitam & kunyit. Pecahkan telur & kacau kembang. Celup kepingan ikan dalam telur & kemudian tepung ayam goreng Goreng dalam minyak panas Kuah: Tumis bawang putih & halia. Masukkan bawang besar. Kemudian masukkan lobak & terung. Campur air sikit utk lobak cepat empuk. Masukkan air asam jawa, sos tiram, sos cili. Gaul hingga pekat. Masukkan gula. Kuah dah siap! Tunggu kuah sejuk jap..masukkan ikan. Gaul sebati..SIAP!! . . #sweetsourfishrecipe #zurasakitchen #ikanmasammanis #ykadabicontest26 @yatiekitchen @adabi_consumer
Baru setel cooking..πŸ˜πŸ˜‹simple menu for lunch today😁.. korang mkn pe utk lunch rini..πŸ˜˜πŸ˜ƒπŸ€—πŸ˜„ #ikanmasammanis #ayammasakkicap #sayurcampur
Sweet n sour fish and stir-fried mixed vegetables. #cookedwithlove #dinner #ikanmasammanis #sayurcampur #butterkicap
Barbeque di hujung minggu bersama family @ kawan2 pasti tak lengkap tanpa sos pencicah NORS.πŸ€©πŸ˜πŸ˜˜πŸ˜‹ . #sospencicahnors #dippingsauce #brandnors #barbequekambing #bbqkambing #bbqholiday #barbequenation #lambbbq #sospencicahkelantan #keropoklekor #nasiayam #ikanmasammanis #produkmuslimhalal #buymuslimfirst
Cuti xtra satu hari lagi. Panjang langkah merayap la. Kemarin hujan dok mereput kat rumah jer #jjcm ukuq #queensbaymall #makanmakan #tengokmovie #johnnyenglish hahaa.. boleh la layan citer Maisarah. Pi QB makan port peberet la.. #tomyam paling sedap setakat ni #familytime #familybonding #movietime #jalanjalancarimakan #tomyamseafood #ikanmasammanis #kailamikanmasin #ayamgoreng #redrubyincoconutmilk #redruby #thaidesert #coconutmilkicecream #thaifood #thaifoodstyle
#ikanmasammanis #ikanmasammanis 🐠🐟 #D 'Transit #transit
Today we feast on fish ❀️ #sweetsourfish
Lunch ❀❀❀ . White Rice with scrumptious Side Dishes: β—‹ Nasi Puteh ++ Sweet Sour Fish ● Ikan Masam Manis Stir-Fried Chillied Brinjal ● Terung Balado Beef and Pickled Cempedak Rind in Turmeric Coconut Milk ● Masak Lemak Daging dan Mandai Rasa rajin pulak tengahari ni. #sweetsourfish #terungberlado #ikanmasammanis #masaklemakdaging #masaklemakmandai #makantengaharitadi #homecookedlunch
πŸ“… MONDAY 13TH. AUGUST, 2018 #throwback #jalanjalancarimakan masa #cuticutikelantan Makan malam pada hari Sabtu 11hb. Ogos, 2018. RESTOREN SRI CHIANG MAI SDN BHD 327 & 328, Sek 27, Jalan Sri Cemerlang 15300 Kota Bharu, Kelantan Contact : 09-741 8328 Sedap uols. Bertambah-tambah sedap bila orang belanja. Haha. Diorang order package C yang ada 7 lauk tu. Habis licin kami makan. #syukuralhamdulillah tak membazir. #lemonchicken #butterprawn #tomyamkung #kangkunggorengbelacan #sotongtelurmasin #ikanmasammanis #airtehopanas #nasiputih . #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #visitmalaysia2018 #yesyumr #cuticutimalaysia2018 #takenwithsamsungnote5 . πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Resepi mudah ringkas, ikan masam manis. Try masak. . . . . . . . . Follow kami @ohmakan_ Follow kami @ohmakan_ Follow kami @ohmakan_ . . . === "Lepas makan, makan" @ohmakan_ #ohmakan #makan #masakan #resepi #malaysia #food #foodporn #selerakampung #hobi #ikanmasammanis #lazat #hastag
#Ikanmasammanis #sweetsourfish 1july18 bahan; 4 ulas putih, 1 inci halia hiris, 1/2 cb cili kisar, 1/2 cb tomato, 1/2 cb sos cili, 2 @ 3 cb pati oren tanpa gula, air secukupnya, timun, nenas, bwg besar n garam, ikan yg telah digaul garam kunyit dan di goreng
Kemarin ada yg tya.. Eh x msk ka hr ni? X nmpk menu apa pun.. Kmarin smpi hr ni sa kurg sihat.. Blik rmh berat btul o ni kepala.. Sempat juga msk tp ala kadar, x sempat mo share.. Hari ni digagahi jua lah msk utk sungkai, Ψ§Ω„Ψ­Ω…Ψ―Ω„Ω„Ω‡.. awal siap pula.. #IkanMasamManis #MartabakAyam #SupSayur
#menuberbuka #ideamasak Ramadhan 19 Semalam mokcik beli kerang..nak mintak pokcik masakkan.. So menu iftar hari ni pokcik la yang masak.. Mokcik masak sup sayur & goreng ikan je.. Tapi mokcik puji memang sedap masakan kerang pokcik ni.. Mokcik bagi ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹ #KerangTumisPedasBerkicap #IkanMasamManis #SupPetola & #SambalTalapia pemberian mak sedara.. Terimakasih mak usu😘
Ikan Siakap Sweet Sour Belimbing Buluh. Resepi rujuk video ye. Terlupa beli nenas/epal hijau/mangga. So, petik je belimbing buluh belakang rumah. Nasib baik ada buahnye yg warna kuning ni kurang masam drpd yg hijau biasa 2. Hana #buahhaticikwe pun boleh makan macam 2 je. #menucikwe #sayamasak #malaysianfood #masakanmelayu #masakankampung #masakanrumah #ikansweetsour #siakapsweetsour #ikanmasammanis
. . Iftar day 1 for both of us be like.. Fillet ikan masak masam manis. Fillet ikan bakar je dengan garam kunyit. Gravy pulak tak ada sos bagai. Cuma letak tomato puree dan vegies . Alhamdulillah! . . . #menudietrashidhajikarim #menudietAABmasuri24 #day ?? #week9 #week5 #17052018 πŸ’ #journeytoreduceweight #dapurmasuri24 #masuri24resepi #cookedwithloved #instamenusihat #healthymenu #appledorayaki ood #instacook #instafood #menusihat #menudiet #menudietsihat #menudietsedap #menuseimbang #homecooked #homecook #foodcreation #jomkurus #misimengecil #homemade #sayurcampur #ikanmasammanis #sweetsourfish #iftarday1
Hari ni mood rajin nak masak lunch before work #terungsambalbalado sambal by @nnisa.kader #ayamsambalhitam by @sambalxpress #ikanmasammanis by #mamahanikitchen pada yg tak Der Idea nak masak apa boleh la masak.❀️❀️❀️ POWER OF GIVING Have a good day everyone!
πŸ“£πŸ“£πŸ“£πŸ“£ Pinn Pinn Pinn Pinn . Kembung Masam Manis nak lalu . Dari dok drolling tak henti2 tu, baik singgah kasi pekena kembung masam manis kami . . . ☎️ For reservation call us +60 11-1422 3115 ☎️ For reservation call us +60 11-1422 3115 ☎️ For reservation call us +60 11-1422 3115 ☎️ For reservation call us +60 11-1422 3115 . . . #primastomyamputih #primastyp #kedaimakansebelahpetronas #instafood #kembungsweetsour #ikanmasammanis #thaicuisine
Photo and video shooting with RASA for Tepung Aroma ~ Ikan Masam Manis#tepungaroma #aroma #friedfish #ikanmasammanis
From Monday’s food photo shoot for FAMA ~ Ikan Goreng Masam Manis Harumanis. #harumanis #harumanisperlis #ikangoreng #ikanmasammanis #friedfish #mango #malaysianfood
Masak pon masalah tak masak lagi la masalah🀭 #ikanmasammanis #imasamumanis #supkobissuhun
Kerapu masam manis pedas #ikanfresh #jeti #ikanmasammanis
Alhamdulillah syukur.... Juadah kami hari ini, ikan kurau masak masam manis dan turi masak lemak dengan keledek. Chef sebenarnya bingung sebab encik suami masih belum sihat sepenuhnya. Bila ditanya nak makan apa dia angkat bahu! πŸ€¦β€β™€οΈ Lauk kari bukanlah kegeraman encik suami, jadi chef masak la ikan sweet sour untuk pekena dengan lauk sayur lemak turi dengan keledek. Chef pakai keledek ungu. Maklumlah tak turun kekedai pakai apa yang ada jer lah. : : : #alhamdulillahsyukur #rezekiallah #ikanmasammanis #turimasaklemak #ikankurau #lemakturikeledek #threadfin #sweetnsourfish #homecooks #ilovetocook
Family gathering...smlm tk sempat sbb keje..sok cuti.mlm ni..gather2..#ikanmasammanis #ikanmasakstim .ofcoz tuk ibu..ibu suka mkn.ikan...nasi tkmkn pun tkpa. #@absalutethaijpo #tqanak2ibumenantuibu
Assalamualaikum & good afternoon lovelies..It's Monday again and we are in 3rd week of January18..how time flies kan😏 Whats for lunch?? Today mcik masak sweet n sour kerapu & stir fry french bean sudah..happy lunch uollsπŸ˜˜πŸ˜‹ #monday #150118 #mondayblues #lunch #sweetnsourgrouper #frenchbeans #ikanmasammanis #simpledishes #easycooking #ninaqistina_lovenpassion #ninacooks #nina05kitchen #cookwithlove #foodporn #instaphoto #instafood #instamag #igersmalaysia
#AMinutewithRaffieYusoff . Ikan Masam Manis (my style) . 500 gm filet ikan dori (dipotong kiub) 1 biji telur Secubit garam 1 sudu kecil serbuk lada hitam . Gaul rata dan perap selama 1/2 jam . Panaskan minyak, salut ikan yang diperap tadi dengan tepung jagung dan goreng sehingga masak. Ketepikan . Tumis: 2 ulas bawang putih (dicincang halus) . Masukkan hirisan: 1/2 biji lada benggala (setiap warna) 1 biji bawang besar 2 keping nenas (raffie guna yg dalam tin) . Kacau seketika, kemudian masukkan: 3 sudu besar sos tomato 1 sudu besar kicap manis 1 sudu besar madu Sedikit air . Perasakan dengan sedikit garam secukup rasa . Masukkan ikan yg telah digoreng tadi dan gaul sebati. Kalau nak tuang je atas ikan pun boleh. Siap! #ikanmasammanis
sempena meraikan cinta #fattzura hakak merajinkan diri...πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ˜œπŸ˜œβœŒ "Selamat Pengantin Baru" semoga kekal ke Syurga Firdausi bersamaπŸ’‘πŸ’‘πŸ’ #lotsoflove #sotonggorengtauchu #ikanmasammanis #suppetola #menutengahari #masak #airtanganhakakfaz #takdekenamengena #menutengahari #sempoibaqhang #lunch #homecook #cookwithallyourheart #food #allaboutfood
Sweet sour like you 😘😘😘 #ikanmasammanis #dinner
Ikan🐑🐠🐟 3 rasa @ masam manis ?? Hentam sajalah labuuu ..xsabar nk ngap πŸ˜™ xtau la bila nk slim klu hari2 masak πŸ˜‹ #masak3rasa #ikanmasammanis #daridapurmertua #resepikeluargabahagia #lovecooking
Ikan sos plum. Cedok resepi dari fb. Sedap dan sangat2 mudah penyediaannya. Nanti saya share resepinya ya.. . . . #ikansosplum #ikanmasammanis
Our lunch. Sweetsour fish with all 'kampung' type dishes. Resipi untuk ikan masam manis: Bahan: 2 ekor bawal dicuci bersih dan digaram kunyitkan. Goreng seperti biasa. 1 biji bawang besar dihiris 3 ulas bawang putih dihiris 1/2 inci halia dihiris halus 1 sudu cili giling 4 sudu tomato puri / sos tomato 2 sudu sos cili 1 biji tomato dipotong dadu 1/2 batang timun dipotong dadu bahagian yang keras sahaja. 3 sudu besar minyak untuk menumis Garam & gula secukup rasa Penyediaan: 1. Panaskan minyak & tumis bawang besar, bawang putih & halia sehingga naik bau. 2. Tumis cili giling sehingga pecah minyak dan tambahkan sedikit air. Kemudian masukkan buah tomato. Gaul seketika. 3. Masukkan pula tomato puri & sos cili. Masak sehingga mendidih. Masukkan timun. Gaul. Jika macam pekat, masukkan sedikit air. 4. Perisakan dengan garam & gula secukup rasa. Masak hingga mendidih. Siap. #ikanmasammanis #ikansweetsour #sweetsourfish #resipi #resepi #recipe #cooking #lunch #makan #chefinthekitchen #gulailemakkacangbuncis #gulaiemak #telurmasin #ulam #dapurrinarudy
2Jul. Set nasi dan ikan bawal sweet sour. Nasi. Terima kasih guru2 sek sec18. Semoga berpuas hati. Ikan bawal masam manis Ikan kering bulu ayam goreng Sup sayur #ikanbawal #ikanmasammanis
Nasi putih Ikan bawal sweet sour Ikan kering goreng Sup sayur #ikanbawal #ikanmasammanis #ikansweetsour
2Jul. Set nasi dan ikan bawal sweet sour. Nasi. Terima kasih guru2 sek sec18. Ikan bawal masam manis Ikan kering bulu ayam goreng Sup sayur #ikanbawal #ikanmasammanis
Hari ni masak #IkanMasamManis dn #KacangPanjangGorengdgnFishCakes .Selamat menjamu selera! ☺
Tubuh dua tg lauk bk tubuh 10..hahaha.. Bc nyamai y? Nyawa nda sbka bktu meh ya... #empasaguhing #enseluaipansuh #ikansungaiguhingtepung #kerangpedas #ikanmasammanis Syukur!
Rezeki berbuka anak perantau. Cucuh sekeping janggut cina πŸ”₯ #manismanislebaran #ikanmasammanis #manislagisenyumankami #lagimanissenyumansaya #πŸ˜‡ #πŸ™πŸ»
Tq mama πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜˜πŸ˜˜...... Bekalkan lauk utk lia...luv u... #airtgnmertua #sambaludang #puyuhsambal #ikanmasammanis
Ikan Masam Manis menu iftar hari ni. 1 hari 2 menu jelah.... #done #menuoftheday #menu2ndramadhan2017 #ikanmasammanis #homemade #biladapurberasap #daridapuribumertuaku
Alhamdulillah dapat gak idea nk masak apa. Walaupun dah kerap jugak masak benda yg sama mcm ikan bawal masak masam manis ni. Tak per la kanπŸ˜™. Dari tak ada lauk....😁😁😁😁. Mummy goreng ikan bawal tu garing garing. Pastu buat kuah yer pulak. Baru siram atas ikan tu. Siapppp!!! Ikan bawal goreng garing Bawang merah, bawang putih, halia semua dihiris halus. Sos tomato, sos cili, sos tiram semua disatukan. Tumis bhn2 bwg tadi, masuk sesudu dua cili blender ikut pedas yg kita nak. Tumis sebati. Baru masuk bahan2 sos. Boh gula lebih sikit. Boh garam. Boh perasa. Pastu perah limau kasturi sikit. Siap. Simple. #mummymasak #ikan #ikangoreng #ikanmasammanis #makantengahari
#Pajeriterung #Telurdadar #Ikanmasammanis #ikanrebus #ulam #sambalbelacan Haa....berderettt...hehehehe Jommm makan :-)
settle lunch arini... mkn pe korang arini..?? #tomyamsantan #ikanmasammanis #sayurkacangbuncis #telurdadar #happytummyhappyme #happyweekendguys 😘
Yeayyy #haninajihah dapat kuar wad.. tapi kene stay umah je! Terima kasih ya semua pada yang mendoakan dan ingat anak kecil ini.. I love u lah! 😘 Smp je umah dengan pantas masak untuk anak anak.. Jadilaaa ikan masam manis dengan apa yang hadooooo kat dalam esbok! Jadi laaa untuk makan sendiriiii... 😎 #ciknon #ciknonmasak #caraciknon #homecooking #homemadefood #foodie #foodporn #ikanmasammanis #ikansweetsour
jom makan syg2 smua..😘😘 Alhamdulillah rezeki hari ni πŸ˜‰ #ikanmasammanis #tomyamseafoodcendawan #kailanikanmasin
Baru nk lunch...#ikanmasammanis .. Bismillah...jemput tgk yeπŸ˜€πŸ˜€
next page →