#tanjak

31,944 posts

Loading...
*Ayam betina beranak pinak* *Awan kalbu yang mulai beranjak sangat keren* *kalaulah tuan nak pesan tanjak* *Silekan pesan tanjak di @tanjakmelayumodern * . Seni tanjak kab. Kuburaya Minat chat/Dm WA 085750280191 . Kuburaya, Pontianak dan sekitarnya bisa COD Luar kota Via transfer Bank BNI Via pengiriman JNE/luar kota . @tanjakmelayumodern . . . #tanjakmelayumodern #tanjakmelayu #melayu #tanjak #melayuborneo #tengkolok #destar #pomkalbar #setanjak #adatmelayu #pontianak #kalimantanbaratolshop #kalimantanbarat #borneo #kalimantan #weddingphotograph #wedding #happybirthday #pekanbaru #bengkalis #riau #jawahits #medan #lampung #palembang #budaya #batam #muslimarcery #arcery #kirabbudaya
*Ayam betina beranak pinak* *Awan kalbu yang mulai beranjak sangat keren* *kalaulah tuan nak pesan tanjak* *Silekan pesan tanjak di @tanjakmelayumodern * . Seni tanjak kab. Kuburaya Minat chat/Dm WA 085750280191 . Kuburaya, Pontianak dan sekitarnya bisa COD Luar kota Via transfer Bank BNI Via pengiriman JNE/luar kota . @tanjakmelayumodern . . . #tanjakmelayumodern #tanjakmelayu #melayu #tanjak #melayuborneo #tengkolok #destar #pomkalbar #setanjak #adatmelayu #pontianak #kalimantanbaratolshop #kalimantanbarat #borneo #kalimantan #weddingphotograph #wedding #happybirthday #pekanbaru #bengkalis #riau #jawahits #medan #lampung #palembang #budaya #batam #muslimarcery #arcery #kirabbudaya
*Ayam betina beranak pinak* *Awan kalbu yang mulai beranjak sangat keren* *kalaulah tuan nak pesan tanjak* *Silekan pesan tanjak di @tanjakmelayumodern * . Seni tanjak kab. Kuburaya Minat chat/Dm WA 085750280191 . Kuburaya, Pontianak dan sekitarnya bisa COD Luar kota Via transfer Bank BNI Via pengiriman JNE/luar kota . @tanjakmelayumodern . . . #tanjakmelayumodern #tanjakmelayu #melayu #tanjak #melayuborneo #tengkolok #destar #pomkalbar #setanjak #adatmelayu #pontianak #kalimantanbaratolshop #kalimantanbarat #borneo #kalimantan #weddingphotograph #wedding #happybirthday #pekanbaru #bengkalis #riau #jawahits #medan #lampung #palembang #budaya #batam #muslimarcery #arcery #kirabbudaya
*Ayam betina beranak pinak* *Awan kalbu yang mulai beranjak sangat keren* *kalaulah tuan nak pesan tanjak* *Silekan pesan tanjak di @tanjakmelayumodern * . Seni tanjak kab. Kuburaya Minat chat/Dm WA 085750280191 . Kuburaya, Pontianak dan sekitarnya bisa COD Luar kota Via transfer Bank BNI Via pengiriman JNE/luar kota . @tanjakmelayumodern . . . #tanjakmelayumodern #tanjakmelayu #melayu #tanjak #melayuborneo #tengkolok #destar #pomkalbar #setanjak #adatmelayu #pontianak #kalimantanbaratolshop #kalimantanbarat #borneo #kalimantan #weddingphotograph #wedding #happybirthday #pekanbaru #bengkalis #riau #jawahits #medan #lampung #palembang #budaya #batam #muslimarcery #arcery #kirabbudaya
peliputan pembuatan tanjak di @rumahtanjak dalam rangka menyambut ulang tahun pontianak @kompastvpontianak . . . #tanjak #rumahtanjak #kompastv #regnan @pomkalbar
peliputan pembuatan tanjak di @rumahtanjak dalam rangka menyambut ulang tahun pontianak @kompastvpontianak . . . #tanjak #rumahtanjak #kompastv
The mistical of Zapin Api @desy_rahmadyulia @tradcos Desain ini terinspirasi dari tarian langka melayu Riau, yakni tarian zapin api yang berasal dari kabupaten Bengkalis. Zapin api merupakan atraksi mistis yang diiringi musik melayu yang mana penarinya menari diatas bara api dan para penarinya tidak merasa kepanasan, mereka begitu menikmati tarian dan seolah sedang menari diatas bara api yang sedang membara yang mana pada desain ini saya mengaplikasikan sayap yg apabila dikembangkan sebagai api yang semakin membara. Sebelum memulai zapin api ada seorang khalifah yang memimpin tarin ini, yg mana saya mengaplikasikannya pada pundak yg berbentuk mahkota emas. Desain : @desy_rahmadyulia Model :@rriiooww Video :@nurulfajriah96 Silat : @dahliasurti18 Zapin : @dhanny_muhammad @eventpekanbaru @pekanbaruraya2018 @infounilak @ekotjandra2 @bengkalis_riau @pariwisata.riau #costumecarnaval #melayu #tanjak #bengkalis #zapinapi #riauthehomelandofmelayu #zapinapi #explorebengkalis
Sebelum nampil kita latihan dulu ya 😁 #Repost @desy_rahmadyulia • • • • • The mistical of Zapin Api Desain ini terinspirasi dari tarian langka melayu Riau, yakni tarian zapin api yang berasal dari kabupaten Bengkalis. Zapin api merupakan atraksi mistis yang diiringi musik melayu yang mana penarinya menari diatas bara api dan para penarinya tidak merasa kepanasan, mereka begitu menikmati tarian dan seolah sedang menari diatas bara api yang sedang membara yang mana pada desain ini saya mengaplikasikan sayap yg apabila dikembangkan sebagai api yang semakin membara. Sebelum memulai zapin api ada seorang khalifah yang memimpin tarin ini, yg mana saya mengaplikasikannya pada pundak yg berbentuk mahkota emas. Desain : @desy_rahmadyulia Model :@rriiooww Video :@nurulfajriah96 Silat : @dahliasurti18 Zapin : @dhanny_muhammad @eventpekanbaru @pekanbaruraya2018 @infounilak @ekotjandra2 @bengkalis_riau @pariwisata.riau #costumecarnaval #melayu #tanjak #bengkalis #zapinapi #riauthehomelandofmelayu #zapinapi #explorebengkalis
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ بِسۡـــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ الهم صل على محمد وأل محمد LEGASI AL ZIYAD TANJAK WARISAN AL ZIYAD SENI BUSANA MELAYU TRADISIONAL Keris bukan sekadar besi. Ia memiliki jiwa dan karakter serta falsafah tersendiri. Daripada proses pembuatannya, sehinggalah kepada pemilikannya, keris lahir dari alam Melayu Nusantara yang memiliki keunikan dan misteri. Dalam dunia Melayu dan Nusantara, keris memiliki harga yang tinggi. Makna sebilah keris bagi dunia Melayu terletak pada pemikiran, falsafah dan nilai kepercayaan yang ada pada ‘karya’ itu. Justeru, memiliki keris bagi masyarakat di Nusantara bukan hanya memiliki sesuatu yang berfizikal cantik semata-mata. Ia adalah lambang dan simbol ketinggian masyarakat Melayu. #KainSongket #SongketTenun #TradisionalAlamMelayu #BusanaTradisional #LegasiAlZiyad #TanjakWarisanalZiyad #Destar #Imamah #ikatKepala #lilitkepala #Tengkolok #Tanjak #Getam #Laksamana #Hulubalang #Panglima #Pendekar #Pahlawan #PandaiAkal #SILAT #alamMelayu #senibusanamelayutradisional #busanaMelayu #Keris #Badik #TumbokLada #KerisMelayu #KerisNusantara #Pernilam #onlinemalaysia 016 317 3507 http://TanjakWarisanAlziyad.wasap.my https://facebook.com/alfawaris https://instagram.com/tanjakwarisan_alziyad
. Geser>> Tas Plastik Ultah Ukuran 25 (Rp. 32.000) Ukuran 30 (Rp. 39.000) Warna (Soft Pink, Lavender, Red, Pink Fanta) . . 📲Admin 1 : 0815.5310.5308 . 👉📝CARA ORDER👇 ➡️ Nama ➡ ️No.Hp ➡️ Alamat Lengkap ➡️ Nama Barang Pesanan dan Jumlah ➡️ Kirim Screenshot Foto #plastikmurah #plastiklucu #plastikultahanak #plastikultahkarakter #plastikultah #plastikkemasan #plastikulangtahun #plastikultahsumsum #kantungplastik #kantungplastikmurah #plastikulangtahun #plastikulangtahunkarakter #ulangtahun #dekorasipesta #dekorasiulangtahun #tanjak #tasyakurananak #plastiktas #plastikultahsouvenir #plastikultahkarakter #plastiksnackultah #jualplastikultah #plastikjajananultah #plastikultahkawat #plastikbingkisanultah #plastikultahopp #plastikultahkarakter #plastikultahtayo
#tanjak Hampir semua suku di Indonesia memiliki tradisi memakai ikat kepala. Pada suku Melayu ikat kepala itu disebut #tanjak . Ada berbagai model tanjak sesuai dengan bentuk dan peruntukannya, seperti tanjak hang tuah, elang menyongsong angin dan tanjak dendam tak sudah -yang juga populer di Malaysia. Bagi lelaki suku melayu menggunakan tanjak sebagai lambang kewibawaan. Semakin tinggi dan kompkeks bentuknya semakin tinggi pula status sosial pemakainya. Yang aku pakai ini adalah tanjak pial ayam.
Sanggar #DiBalikJendela ..Such A #Magnificent #Beautiful #Sunshine #Nature At #RiverOfLife #KualaLumpur Listnin #Evergreen #Tune #Lyrics #AnotherSuitcaseAnotherHall #Ost #AwardWinning #ArtFilm #Evita By #MusicIcon #Legend #RebelHeart #Queen @Madonna Call In Three Months Time... And I'll Be Fine I Know Well Maybe Not That Fine .... But I'll Survive Anyhow ....So What Happen Now? .....Don't Ask Anymore ...#Negaraku Tradisionalish Prefer #Songket #Tanjak #SanggulLintang #PelaminTradisional #KeSultananMelayu #BagaikanSakti By #SanggarMasriKlasik #ButikPengantinPuchong #KgSriAman #MalaysiaTrulyAsia
Busana Puteri Perak untuk si cantik manis😍😍. Siapa yg tak tahu mcm mana nak gayakan, kita ada gambar model sekali boleh tengok ok😍 #busanamelayu #tanjak #tengkolokbudak #aksesoribusana #kainsongketbungatabur #sampin #selendangsongket #capal #silat #kendurikahwin #bajulayang #klasik #tradisional #bajukebaya #bajukebarung #karyaasmara #cucuksanggul
Alhamdulillah. Bukan majlis formal saja kita bertanjak. Berniaga pun pakai tanjak tau😀. Baguihh. Jadikan budaya kita bertanjak ke mana saja. Hampa bila lagi?😀 ##busanamelayu #tanjak #tengkolokbudak #aksesoribusana #kainsongketbungatabur #sampin #selendangsongket #capal #silat #kendurikahwin #bajulayang #klasik #tradisional #bajukebaya #bajukebarung #karyaasmara #cucuksanggul
Assalammualaikum... Selamat malam sekalian hamba Allah s.w.t. semoga diberkati kehidupan hari ini serta hari2 seterusnya... Inshallah... #geng #tanjak #selamat_malam #alhamdulillah #nampaktakkk #wgs
Kata kak @ulfahafizha "bahagia ketika kita tidak lagi melihat hidup sebagai hitam-putih" #tanjak #tanjakmelayu #lifequotes #makruhatauharam #sketsawajah #antaber
Tanjak for kiddos,limited y... #tanjak #kids #itamemas #ijauemas #
[ T E M P A H A N ] Untuk tempahan dan maklumat lanjut Tengkolok Warisan Peribadi sila whatsapp Azizi Abd Hadi: . www.wasap.my/60172961196/TengkolokPeribadi www.wasap.my/60172961196/TengkolokPeribadi www.wasap.my/60172961196/TengkolokPeribadi . * Tempahan in sya Allah siap dalam masa 10 hari * Warna, lipatan dan solekan tengkolok berpandukan padanan nama pemilik dan nama ibunya . #Tanjak #Tengkolok #TengkolokMelayu #TengkolokMelaka #TengkolokPeribadi #TengkolokWarisan #TengkolokWarisanPeribadi
1 set tempahan untuk anak . Terima kaseh atas tempahan nye . #tanjak #tanjakpuakmelayu #puakmelayu
#baju kurung #melayu #tanjak #kebanggaan warisan budaya bangsa
. Satu lusin kaos puak melayu siap meluncur . Terima kasih atas tempahan nye . #tanjak #tanjakpuakmelayu #puakmelayu #kaospuakmelayu
from @ssci.palembang.sumsel - Gerbang masuk bandara SMB2 yang baru beberapa waktu lalu dibangun, kini sudah hampir selesai. Bentuk gerbang ini merupakan bentuk Tanjak yaitu penutup kepala khas Sumatra Selatan. Photo by @sadam.h_akbari ssci team #palembang #smb2 #bandara #bandarasmb2 #smb2airport #gate #gerbang #airportgate #tanjak #budaya #khas #sumatraselatan #cityscape #palembangcity - #regrann
Gerbang masuk bandara SMB2 yang baru beberapa waktu lalu dibangun, kini sudah hampir selesai. Bentuk gerbang ini merupakan bentuk Tanjak yaitu penutup kepala khas Sumatra Selatan. Photo by @sadam.h_akbari ssci team #palembang #smb2 #bandara #bandarasmb2 #smb2airport #gate #gerbang #airportgate #tanjak #budaya #khas #sumatraselatan #cityscape #palembangcity
Customer happy, kami lagi lah double happy! Thank you customers. 😎 Nak tengok sampin yang masih available? Terus sahaja Whatsapp kami ya. Whatsapp +60109365688 to purchase #tengkolok #malayheaddress #settanjak #tanjakpengantin #busanapengantin #songket #bajupengantin #aksesoripengantin #busanamelayu #bajukahwin #malayheadgear #malaytradition #malaycostume #tengkolokpengantin #tanjakputihgold #Sampin #Sampinsongket #Tanjak
Where are my Lawa Dendo gals at?? 🌹 Meet RATU; Gold, bold & energetic. A Queen gorgeously designed for you to turn heads this coming TAMU BESAR! 👑 Warna : Hitam / Putih Jenis kain : Cotton Saiz: XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL Harga : RM 33 #kotabelud #cowboytown #sarimpak #serimpak #lawadendo #gorgeous #tanjak
💥READY STOCK💥 . Set tanjak ala dendam tak sudah warna hitam sulam emas. Harga: RM90/set. Pos SM RM10 #sabah #sarawak dan #labuan RM15 Whatsapp +60109365688 to purchase 1 set ada tengkolok, sampin 2 meter siap jahit dan bengkung. Material songket #tengkolok #tanjaksongket #tengkoloksongket #songkettanjak #songketheaddress #tanjakpengantin #tanjakMelayu #tanjakRaja #tanjaktinggi #tengkolokhitamgold #tanjak #tanjakhitamgold #butikpengantin #andamanpengantin #busanamelayu #Dastar #Bengkong #Sampin
Bersame TuanGuru @guru.johaniskandar & Guru dari Akademi Warisan Alam Melayu dari SELANGOR. #dariserdanguntukindonesia #tanjak #tengkolok #tengkulok
Alhamdulillah..😁 tempahan 6 set tanjak dari Selangor. Terima kasih krn sudi menempah.. 🌹🌹 semoga berpuas hati, yg buruk akn kami perbaiki... Untuk tempahan boleh inbox @ whatsapp sy http://LayangKuning.wasap.my . http://LayangKuning.wasap.my . http://LayangKuning.wasap.my . Terima kasih 😊 #tanjak #setanjak #tengkolok #destar #silat #warisan #busana #melayu #bajulayang #busanasilat #pendekar #bajupendekar #bajutradisi #tradisional #abadmelayu #bajumelayu #busanamelayu #warisanmelayu #handmate #layangkuning #songket #bajulayang #bajuhias #songketbungatabur #bajurakyat #bajusikap #bajusaudagar #byfinasmujib
Kostum tari persembahan melayu by : @sbsm_sanggarbalaisanggammelayu @faizal_andri . . Yuk yg ingin : _pesan Tanjak _baju tari persembahan melayu _Tari kreasi _jasa tari _Makeup sewa / membeli..Boleh tanya2 dulu ..😁 . . Jgn lupa follow admin ya 😁 @fikri_sendratasik . . . #Tanjakmelayu #anjungseniidrustintin #sekolah #tari #bajutari #persembahanmelayu #tanjak #lll #lfl #fff #throwback #Pekanbaru #bengkalis #pelalawan #riau #pkuhits #pkukece #handsome #followforfollow #follwers #kekinian #hits #indonesia #selebgram #viral #instagram #padangpanjang #melayu #melayupunye
Kostum tari persembahan melayu by : @sbsm_sanggarbalaisanggammelayu @faizal_andri . Makeup by : @muhammadriswan_s . . Yuk yg ingin : _pesan Tanjak _baju tari persembahan melayu _Tari kreasi _jasa tari _Makeup sewa / membeli..Boleh tanya2 dulu ..😁 . . Jgn lupa follow admin ya 😁 @fikri_sendratasik . . . #Tanjakmelayu #anjungseniidrustintin #sekolah #tari #bajutari #persembahanmelayu #tanjak #lll #lfl #fff #throwback #Pekanbaru #bengkalis #pelalawan #riau #pkuhits #pkukece #handsome #followforfollow #follwers #kekinian #hits #indonesia #selebgram #viral #instagram #padangpanjang #melayu #melayupunye
next page →